P O R T R É I N T E R J Ú K

"A Tisza-parton mit keresek?"

Ady Endre izgatott kérdését/felkiáltását valószínűleg minden olyan művész és tudós magáénak érezheti, aki vidéken próbál – olykor méltánytalan helyzetben – jelentőset, a „helyi értékrenden” messze túlhaladót alkotni. A Tisza-parton azonban nemcsak a lelki nyugtalanság, hanem az elszántság verse. Ezért is választottuk a híres sort sorozatunk címéül, melyben a magyar kultúra és tudományosság Szegedhez is kötődő jeleseit kívánjuk megszólaltatni.

Szekhelyi-05-okt12 WIX.jpg

„Szeretném, ha a film művészet lenne”

"A filmművészetre ugyanúgy meg kellene tanítani az embereket, mint a rajzolásra, festésre, zenére. Ha a gye­rekek hatéves koruktól magukba szívnák, hogy mi a jó film, akkor tíz-tizenöt év múlva fel­nőne egy olyan generáció, amelyik pontosan tudná, mit érdemes nézni. "

LengyelA WIX2.jpg

„Az írás számomra
kiegészítő sport”

Székhelyi József színművész

(1946-2018)

  

"A színház nem pusztán egy cifra ékszerdoboz, amelynek egyik oldalán beöntenek egy csomó pénzt, és elvárják, hogy a másik oldalán kijöjjön a mese."

ZsigmondVilmos04-3_WIX.jpg

 „Az emberi teljesítmény minősége a döntő”

Lengyel András
gondolkodás-történész

"A helyi sajtónak, helyi tévének nagyon nagy jelentőséget tulajdonítok, más kérdés, hogy ezzel a helyzeti lehetőséggel általában nem élnek jól. Pontosabban próbálnak ránk kényszeríteni bizonyos üzleti, politikai és egyéb érdekkörökből eredő követelményeket, holott engem nem az érdekelne, hanem valami más: ennek a helynek a valóságos eseményei, összefüggései."

papp gy wix.jpg

„A tűzzománcnak mágikus hatása van”

Papp György képzőművész
(1936-2020)

"Jó lenne, ha a mi milliárdosaink is megértenék, hogy nemcsak a légkondicionáló, az automatikusan nyitható kapu és a kamerás figyelőrendszer, hanem a kultúra, a művészet is fontos része az életünknek. Több évtized kell, hogy ez a mentalitás szélesebb körben kialakuljon."

Zalan wix.jpg

„Elfogynak a régi ízek, 

csak a mítoszok maradnak meg”

Zalán Tibor költő, író

"Nem vagyok beilleszthető sehova: amikor jöttek az avantgárd éveim, átkot kiáltottak rám a népi szürrealisták, a Nagy László-i vonal köze­lében maradók; amikor eltávolodtam az avantgárdtól, árulót kiáltottak az avantgár­dok."

Szathmary-Wix.jpg

„Sokat jelentettek számomra
a szegedi barátságok”

Szathmáry Gyöngyi szobrászművész

"Sohasem felejtem el a csodálatos szegedi ősz meleg fényeit, a csendjét. A nyugalom szigetének tűnt akkor a város. Szeged ma is gyönyörű. Sziget most is, de hol van már a nyugalom."

FriedProf wix.jpg

"Herder szavai ma is időszerűek"

Fried István irodalomtörténész

"Kérem az illetékeseket, hogy több Márait és Goethét olvassanak! Akkor valószínűleg a művészi teljesítményt fogják honorálni, és nem a mi kutyánk kölyke alapon fognak ítélkezni."

Szecsodi-WIX.jpg

„Minden hang ajándék”

Szecsődi Ferenc hegedűművész

"Amikor sok virtuóz dara­bot adtam elő, azt mondták rám: én vagyok a virtuóz hegedűs. Amikor egymás után mutattam be a kortárs hegedűversenyeket, akkor a modern játék specialistájaként igyekeztek beskatulyázni."